KADANG-KADANG PENCERITAAN BOLEH MELEGAKAN PERASAAN.

Monday, January 10, 2011

Institusi Pengajian Tinggi

Salam Semua! :)

Apa khabar? Kalau sihat, alhamdulillah. Itu adalah nikmat. Kalau sakit pun alhamdulillah. Itu adalah tarbiyah.

Ok-ok. Back to mauduk kita pada hari ini. IPT.

Setinggi manapun kamu belajar, tanpa pengalaman dan bahasa yang baik, tiada gunanya.

Seperti yang diberitahu pada entry lepas bahawa pengalaman itu merupakan hadiah yang paling berharga di dalam kehidupan. Iye. Dari segi theory, mungkin kamu taico, sifu dan segala gelaran yang hebat-hebat semua untuk kamu. But, in practically, you are so worst.

Oleh itu, jangan takut untuk menghadapi pengalaman-pengalaman dalam kehidupan. Teruskan dengan cabaran. Berani mengambil risiko. Baru kamu nampak dunia ini macam mana sifatnya.

Kalau kamu masih di takuk yang lama, takut diketawakan, takut dipandang rendah, baik kamu duduk sahaja di rumah. Di kawasan yang orang menghormati kamu. Di kawasan yang orang rasa kamu ialah terhebat. Tapi,  tunggulah di saat kamu terjatuh, ditinggalkan dan terkeluar dari zon selamat dan selesa itu, kamu akan merasai keperitan yang terlalu pahit.

Pilih. Nak sakit teruk atau sakit biasa?

Bahasa juga memainkan peranan yang penting. Communication is the basic thing that you should master it. Gilo ke ape ko nak bersosial tapi tak reti berkomunikasi? Memang jadi kera sumbang la ko. Boleh tension pale hotak nih. (ops! jangan tiru tulisan macam ini. Haha)

Perkara yang nak ditekankan disini, Institusi Pengajian Tinggi merupakan satu medan untuk kamu memperbaiki kelemahan diri, meningkatkan keyakinan dan meluaskan jaringan sosial. Manala tahu kan, tup-tup jiran sebelah bilik kamu merupakan Menteri Besar ke, Perdana Menteri ke, Menteri Kewangan ke kan. Boleh minta tolong pape nanti. Wahahaha~~

Pastu, aku macam nak suggestkan semua orang amek practical/internship/latihan industri la. Korang akan tahu suasana alam pekerjaan macam mana nanti. InsyaAllah, selepas itu, korang bersedia untuk menempuhi bidang pekerjaan yang akan datang.

Sesuai ke tajuk aku dengan entry ini? Ah! Hentam sahajalah. Hehe. Jangan marah haa. Senyum. :)

Institusi Pengajian Tinggi mengikut kamus nunama:
Kolej Awam, Kolej Swasta, Politeknik, IPTA, IPTS. In other words, apa-apa pusat pembelajaran selepas tamat SPM.

8 org berkongsi rasa:

IMANSHAH [REPLY]said...

USM banyak mendidik saya sebagai pemimpin..wahaha

nunama [REPLY]said...

Cikgu Imanshah:
hehe. tahniah! :)

nabilah_2908 [REPLY]said...

setuju dgn statement kt atas..pandai mcm mn pun..kalau tkde pengalaman payah juga.. ;)




jom ke APA KATA HATI pulak,
KEBAYA BIRU

nunama [REPLY]said...

Kak Nabilah:
hehe. Terima kasih. (n_n)

Magrib [REPLY]said...

anyway.. blog anda sungguh menarik buat saya tertarik.. suka dan follow anda

Ini entry terbaru saya..
Cara cepat tingkatkan traffic
Ranking of Malaysian's Heroes, Safee, Shahrul and Fahmi
Skuad MALAYSIA berjaya Benam CHELSEA 3 - 0 
Saya Jamin Shampoo anda guna boleh bawa Penyakit!
Mari lah ROGOL saya!

nunama [REPLY]said...

Magrib:
terima kasih. (n_n)

azana [REPLY]said...

institusi pengajian juga mengajar kite untuk lebih berdikari..rite?

nunama [REPLY]said...

Azana:
yezza. berdikari dan tabah mengharungi hidup bersendirian. huhe.