KADANG-KADANG PENCERITAAN BOLEH MELEGAKAN PERASAAN.

Tuesday, May 3, 2011

Perancangan Allah, Kita Tak Tahu

Salam untuk Sentiasa Mendapat Kesejahteraan. :)

Alhamdulillah. Mudah-mudahan begitulah kehendak alam. InsyaAllah.

Aku, bukan jenis orang yang merancang. Selalunya lah. Kalau merancang pun, pasti perkara itu tergendala. Ini cerita untuk masa sekarang. Tak tahulah akan datang kan. Bila cakap atau nak je, terus jadi.

Kadang-kadang sampai satu tahap, takut nak bagi cadangan dan idea untuk buat apa-apa.

Takut TAK MENJADI. ini Serius!

Macam mana ye?

Haiiiiyssh. Sedih juga rasa bila planning baik untuk keluarga tak menjadi. Rasa bersalah. Ok. Admit. Bukan salah aku pun sebenarnya. Dan bukan sebab aku benda itu tak jadi. Cuma cadangan itu dari aku.

Bila diam tanpa sebarang cadangan, orang lain yang nak berinteraksi pun rasa tak best. yelah. Jawapannya, "tak kisah", "mana-mana je", "ok je mana-mana", "ikut awak la".

Bila sudah beri cadangan, dan beri idea, tiba-tiba benda itu tak jadi, rasa sedih pula kan?

Sebab itulah pentingnya untuk kawal EMOSI. Jangan terlalu berharap dan jangan terlalu bertekad akan lakukan itu atau ini.

Bila tak menjadi, akan rasa rendah diri.
Bila menjadi, mula rasa riak di hati.

So, just relax and cool. Cool kan best!! :)

Bila kita dah mula dapat mengawal emosi, tiba-tiba, orang yang terdekat pula tak dapat menerima realiti.

Macam mana ye?

"Allah jualah sebaik-baik perancang"

Dilemma: Berdebar nak mengkhabarkan sesuatu perkara yang dirancang tetapi tidak menjadi (actually, ditunda) kepada orang yang tersayang. Semoga beliau menerimanya dengan redha. insyaAllah.

4 org berkongsi rasa:

nabilah_2908 [REPLY]said...

akak la...lebih suka buat satu2 perkara tu mengikut perancangan...

yupp..kecewa juga bila apa yg kita rancangkan tak manjadi...tapi...kita hanya merancang...Tuhan yg akan tentukan... ;)

hmmm...apa la agaknya yg di rancangkan tu yer...huhu.... ;)

nunama [REPLY]said...

hehe yes you are. Sistematik. Cantik je tengok. :)

rancangan yang tak menjadi. hihihi. nak buat macam mana kan..

haaa! yang itu, tengok keadaan dan ketika. kalau sesuai, saya cite. hehe. (n_n)

azana [REPLY]said...

2 la... kekadang 2 kalo menda yang da lama rancang.. belom tentu jadi...

yang buat on d spot ni slalu jadi..hehehe

semua 2 da d tentukan....:)

nunama [REPLY]said...

hehe. tau xpe. :)