KADANG-KADANG PENCERITAAN BOLEH MELEGAKAN PERASAAN.

Friday, April 2, 2010

USM cipta kit kesan daging babi

(DARI kiri) Azhar, Abbas dan Thuan Chew menunjukkan kit pengukur kandungan daging di USM, George Town semalam.

GEORGE TOWN - Industri makanan halal negara dimajukan lagi dengan penciptaan kit pengukur kandungan bagi membezakan daging ayam dan babi oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang. Diberi nama PC Indicator, ia dibangunkan oleh pensyarah Pusat Pengajian Teknologi Industri USM, Profesor Azhar Mat Easa yang dibantu oleh dua penyelidik iaitu Dr. Abbas Alkarkhi dan Tan Thuan Chew.

****ini adalah petikan kosmo-2 April 2010****

Alhamdulillah.. makanan halal sekarang semakin menjadi keperluan kepada kita semua. hal ini demikian kerana, hampir 2/3 daripada populasi di dunia merupakan orang Muslim. Jadi, perkara ini menjadi tanggungjawab kepada saintis-saintis terutamanya Teknologi Makanan untuk mencari alternatif supaya makanan halal dapat dikenalpasti dan dibezakan.

Kita dapat melihat bahawa makanan kita terdedah dengan bahan-bahan yang berkemungkinan datang dari sudut yang tidak halal seperti 'preservative', 'colouring agent', 'sweeteners', 'anti-caking agent', 'emulsifiers', 'additives' dan bermacam lagi rasa tambahan yang digunakan dalam makanan kita. Contoh yang paling jelas  ialah 'junk food'.

Saya memetik emel yang diberikan baru-baru ini oleh salah seorang rakan saya,

"Xheran lah kalau skg ni ramai sgt samseng, yg muda, yg tua..laki..pompuan. ..sama jer.....solat yg wajib main tinggal jer..doa pun byk yg tak termakbul ekoran makanan2 seperti ni yg jadi darah daging...... .nauzubillah. .

Camner nak lahirkan lebih ramai islam yg betul2 'muslim'... dari kecik dah disuapkan dgn makanan2 mengarut ni... yg heran nya caner leh ader tanda HALAL bg makanan2 tersebut? Bijaknya org2 kafir memperdayakan org2 Islam hanya dgn makanan..... . Kebijaksanaan mereka xkan kekal lama."

disini saya sertakan sekali kod-kod yang mengandungi :Bab1: (yang selalunya dari lemak binatang ini untuk dijadikan 'liquid form')

E 100  E 280  E 434  E 482  E 110  E 300  E 435  E 483  E 120  E 301  E 436  E 491  E 140  E 325  E 440  E 492  E 141  E 326  E 441  E 493  E 153  E 327  E 470  E 494  E 160  E 334  E 471  E 495  E 161  E 335  E 472  E 542  E 210  E 336  E 473  E 570  E 213  E 337  E 474  E 572  E 214  E 422  E 475  E 631  E 216  E 430  E 476  E 635  E 234  E 431  E 477  E 904  E 252  E 432  E 478  E 920  E 270  E 433  E 481

wait! nak share sket...

actually, the number that i show you at the above is called INS (International Numbering System). It is a system of numbering additives according to functions by Codex Alimentarius (pe plak la bende nih...) The Codex Alimentarius (Latin for "food code" or "food book") is a collection of internationally recognized standards, codes of practice, guidelines and other recommendations relating to foods, food production and food safety. Its name derives from the Codex Alimentarius Austriacus.[1] Its texts are developed and maintained by the Codex Alimentarius Commission, a body that was established in 1963 by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO). The Commission's main aims are stated as being to protect the health of consumers and ensure fair practices in the international food trade. The Codex Alimentarius is recognized by the World Trade Organization as an international reference point for the resolution of disputes concerning food safety and consumer protection.
**ini anda semua boleh dapat kat http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Alimentarius**

But, if you notice, in front of the number has capital letter of 'E'. E numbers are number codes for food additives and usually found on food labels throughout the European Union.

Jadi kawan-kawan, berhati-hatilah semasa membeli barang makanan. Kalau anda masih ingat lagi pada iklan 'Pengguna' (alaaa yg kartun2 bergerak tuh..ada lelaki, pompuan malay and chinese), ada menggalakkan kita melihat 'nutritional labels', 'expired date' sebelum membeli makanan itu. Jadi, sama ada kita nak praktikkan atau tidak jer..

emmmm... 'tepuk dada, tanya selera'. Consumer is right.. kan?

p/s: tidak silap saya, hampir semua makanan kita mengandungi E numbers tuh... lepas nih, balik rumah, produce product sendiri... xpun, makan sayur kat belakang rumah jer.. =P

0 org berkongsi rasa: